Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Συνέλευση για τη διοργάνωση κοινών δράσεων ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Την Πέμπτη 28 Γενάρη στο ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε συνέλευση για τη διοργάνωση κοινών δράσεων ενάντια στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.  Ακολουθεί  η σύντομη παρέμβαση που έκανε η Αντιφασιστική-Αντιιμπεριαλιστική Νεολαία (ΑΑΝ)

Συναγωνιστές,

καταρχάς συμφωνούμε με το κάλεσμα και την αρχική εισήγηση γιατί γίνεται στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του μετώπου ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Πέρα από αυτά που ειπώθηκαν στην αρχική τοποθέτηση και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία μας βρίσκουν σύμφωνους, θέλουμε να τονίσουμε και κάποια ακόμα. Συγκεκριμένα θεωρούμε την αποδόμηση της ρητορικής της συγκυβέρνησης ως το σημαντικότερο καθήκον μας αυτή τη στιγμή, μιας και πλατιές μάζες του λαού - ενστερνιζόμενα την παραδοχή ότι «το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει» - θεωρούν πείθονται από τη προθυμία της κυβέρνησης να «αλλάξει ριζικά» το ασφαλιστικό σύστημα.

Θα ήθελα να επικεντρώσω σε δύο από τις βασικές αντιθέσεις που υπάρχουν στο καπιταλιστικό σύστημα και βιώνουμε σήμερα.

1) Ιμπεριαλισμός - λαός
 
Η κυβέρνηση προωθεί τις συγκεκριμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό όχι γιατί θέλει να το λύσει (όπως ευαγγελίζεται), αλλά γιατί πρώτιστο μέλημά της είναι να εξυπηρετήσει το τοκογλυφικό χρέος στους ιμπεριαλιστές. Συγκεκριμένα στο προϋπολογισμό προβλέπονται μέτρα εξοικονόμησης 2δις ευρώ. Αν συνδυαστεί αυτό με τις όλο και σκληρότερες - αντιλαϊκές απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών σε κάθε νομοσχέδιο, τότε το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα είναι κατά πολύ χειρότερο για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

2) Κεφάλαιο - εργασία
 
Μας διαμηνύουν ότι το ασφαλιστικό δεν βγαίνει και ότι γι' αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πολύ σωστά. Όμως τι κάνει αυτή η κυβέρνηση για να το αλλάξει αυτό; Για να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπαίτιους και να πάρει πίσω τα κλεμμένα; Τίποτα. Από την άλλη, βουλευτής της συγκυβέρνησης (Ν. Αθανασίου) ήταν που βγήκε και έδωσε συγχωροχάρτι στο Σημίτη για το ασφαλιστικό που ετοίμαζε και που δεν κατάφερε ποτέ να προωθήσει. Και η ποινή του; Απλή επίπληξη. Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν σε μια αντίθετη περίπτωση που ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν υπερψήφιζε την κυβερνητική πρόταση... Μάλλον θα διαγραφόταν. Ο κ. Αθανασίου μιλούσε βέβαια για όλες αυτές τις κυβερνήσεις που διένειμαν τα χρήματα των εργαζομένων στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις.
 
Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ανασφάλιστης εργασίας και μάλιστα την επεκτείνει και στο δημόσιο τομέα με τα πεντάμηνα του ΟΑΕΔ, τα voucher, τα μπλοκάκια κλπ.
Ταυτόχρονα, αμνηστεύει μεγάλες επιχειρήσεις (όπως το Μέγαρο Μουσικής του Ψυχάρη) που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επίθεση που έρχεται είναι ολομέτωπη και χτυπά όλα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Μόνη λύση είναι η κοινή πάλη των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών και όποιων κλάδων παλεύουν ήδη ή προτίθενται να βγουν σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.